You are hereEendjes voeren is niet zo leuk

Eendjes voeren is niet zo leuk


 

EENDJES VOEREN is niet zo leuk

 

'Eendjes voeren' is een gezellige bezigheid voor heel veel mensen. Men kan rekenen op dankbare eters, want eenden vinden het prima om lekkere hapjes gevoerd te krijgen. Toch is het niet zo verstandig om in het voorjaar en in de zomer eenden te voeren. Eenden worden er eerder door geschaad dan dat ze een dienst bewezen wordt. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor.
De hoeveelheid voedsel die op een bepaalde plek aanwezig is bepaalt namelijk hoeveel eenden er op die plek kunnen leven. En dat zijn er al snel meer dan de gemeente, de parkbeheerder of de jachthavenbeheerder wil. Het gevolg is dat er maatregelen zullen worden genomen om de eendenpopulatie te verminderen, hetgeen in de praktijk betekent dat het teveel aan eenden zal worden afgevangen. En afvangen betekent dat deze eenden worden gevangen en vervolgens elders worden geplaatst, worden vergast of bij de poelier terecht komen.
Afvangen brengt veel leed teweeg bij de betreffende eenden: koppels worden van elkaar gescheiden en jonge eendjes worden van hun moeder weggerukt. En eenden zijn dieren die daadwerkelijk om het verlies van hun partner, kroost of ouder treuren.

Het afvangen heeft echter slechts een tijdelijk effect, want de vrij gekomen plekken worden in een mum van tijd weer ingenomen door andere eenden, die eveneens zullen worden bijgevoerd door de mens, die zich van geen kwaad bewust is. Zoals gezegd bepaalt de aanwezige hoeveelheid voedsel het aantal eenden dat op die plek kan leven. Waardoor we weer terug zijn bij af: het afvangen kan opnieuw beginnen.

Gezondheid

De gezondheid van de eenden wordt er ook niet beter op als ze gevoerd worden. Doordat ze het eten als het ware voorgeschoteld krijgen hoeven eenden en andere watervogels geen moeite meer te doen om voedsel te krijgen. Ze zijn hierdoor weinig in beweging en vliegen veel minder dan goed voor ze is. Met als gevolg dat ze lui en vadsig worden en hartklachten krijgen. Ook komt vitamine- en kalkgebrek voor, hetgeen ontstaat door het eenzijdige en gekruide voedsel dat ze krijgen aangeboden. Parkeenden sterven daardoor vaak v??r hun 5e levensjaar, terwijl ze gemakkelijk zo'n 30 jaar oud hadden kunnen worden. Soortgenoten die in buitengebieden hun kostje bij elkaar moeten zoeken vliegen veel meer, zijn fitter, gezonder en kleiner van bouw.

Verveling

In de broedtijd is het voeren van eenden al helemaal onverstandig. Want als eenden geen voedsel hoeven te zoeken gaan ze zich vervelen. En waar kun je je als (toch al hitsige) eend het beste mee vermaken in deze periode? Jazeker, met je meest geliefde spelletje en dat is ophitsen, verleiden, paren en ruzie maken. De vrouwtjes spelen de mannetjes tegen elkaar uit, hetgeen hevige gevechten oplevert en de felste paringen vinden aan de lopende band plaats. Niet elke eend komt hierbij ongeschonden uit de 'strijd'.

Door zelf voedsel te moeten zoeken worden de eenden afgeleid van de paringsdrift. Door in lente en zomer NIET te voeren slaat ook de verveling minder toe en zijn alle vervelende consequenties die dit heeft minder van toepassing.

Gun eenden dat ze in een goede gezondheid samen met hun familie op hun eigen stek mogen leven. Voer ze dus niet in die maanden dat er volop voedsel voor ze te vinden is.

Info : Stichting Waterparijen Mens en Dier te Limburg
Foto : Ivonne Jonkers