You are hereHelp vogels de winter door.

Help vogels de winter door.


(foto: verwarmde drinkwaterschaal)

 

Het is winter. De achtertuin ziet er betoverend uit met bessenstruiken, wintergroene planten en misschien straks zelfs wat sneeuw. Maar voor de vogels in de tuin is het een moeilijke tijd. Door het koude weer, de regen en de wind moeten ze extra eten. Maar waar vinden ze dat voedsel? Gelukkig kunnen wij een handje helpen. Dat is niet alleen goed voor de vogels, maar ook leuk voor jezelf. Het is Loch hartstikke tof om een pimpelmees te zien hangen aan de zelfgemaakte vetbol of pindaslinger?

Een vetbol is bijvoorbeeld makkelijk zelf te maken. Smelt drie pond ongezouten rundervet (verkrijgbaar bij slagerijen) of ongezouten frituurvet (bijvoorbeeld ossewit) in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet. Voeg daar al roerend 6 ons gebroken hennep- en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld in een leeg blikje of melkkarton. Leg daarin voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen. Soms komt de vetbol moeilijk los uit de vorm. Hou hem dan even onder de warme kraan.

Tips:

O Klop je tafellaken uit in de tuin;

O Voer niet te veel tegelijk en het liefst 's ochtends;

O Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt in brood en kaas zit al meer dan genoeg;

O Voer geen margarine, dat werkt laxerend;

O Maak een sneeuwvrije plek, zodat vogels zelf op de grond naar voedsel kunnen zoeken;

O Hang pindaslingers en vetbollen op of koop speciaal vogelvoer.

 

Geschreven door Marieke Dijksman/vogelbescherming voor het blad "Hart voor dieren", gescand door de redactie van Geenflauwekul.